17 Eylül 2010 Cuma

Yerli Oyuncu Zaafı

     Buca maçında oynamayacak oyuncularımıza bakarmısınız? Sabri, Arda, Hakan, Çağlar, M.Batdal. Bir çoğumuzun takıma bakıp yaptığı 11 de  kesinlikle Arda, Sabri ve Hakan direk yer alıyordu. Hatta bazı 11lerde Neill'in yanında Hakan oynayıp Çağlar'ı koyuyorduk o 11'e. Allahtan İnsua alındı, yoksa daha sezon başı GS futbol takımı sağ ve solbeksiz maçlara çıkacaktı.

     İşin acı yanı Rijkaard'a yüklenmeyi görev bilen bir grup taraftar ve büyük bir yazar kitlesi var. Hatta bu hafta, "maça neden Sabri ile başlamaz bu adam! Kafayı mı yemiş?" diyen insanlar, şu gelişmelerden sonra ne diyecek acaba? Rijkaard, Sabri'yi sadece 45 dakika oynattı. O da zorunlu kaldığı için yoksa oynatmayacaktı. Ama o 45 dakika, 3 hafta Sabri'siz olmaya neden oldu. Allahtan -Sabri'yi nasıl oynatmaz- diye eleştirdiler. Yoksa şimdi, "Sabri'nin sakat olduğunu bilmiyormusun!! Neden oynatıyorsun? Koca GS takımı Sabrisiz oynayamıyormu? Şimdi 3 hafta Sabri'siz kaldın 45 dakika yüzünden!!!" diye eleştirirlerdi Rijkaard'ı.Hatta Salı günü Rijkaard'ı Sabri ile başlamadığı için sorgulayan M.Demirkol  bu sabahki programda  "O zaman Sabri neden oynadı bu maçta?" dedi. Rijkaard'ın oyuncu milli takımda 2 maç üstüste oynamış olmasına rağmen sakatlanabilir diyerek oyuncuyu temkinli oynattığının, hatta  imkanı olsa oynatmak istemeyeceğinin farkında değil. Ya da farkında ama cahilliğe vuruyor durumu. 

     Tabii Sabri ilk 11'de oynamaz ise -Rijkaard, Sabri'ye gıcık oldu, onu silecek- teoriniz vardı o pertleyince yerine hemen başka bir kaos formülü üretmek durumundasınız. Sonuç olarak 1 ay oynamamış bir oyuncuyu 3 günde 163 dakika oynatırsanız, o oyuncunun kaslarına zarar verirsiniz. En basit haliyle anlatırsak, 1 hafta evde oturduktan sonra oturduğunuz koltuğun yerini değiştirseniz tüm kaslarınız ağırır. Buna halk arasında "hamlaşmışım" denir. İşte o "Ham Sabri" 2 maç üstüste oynadı. Memlekette başka sağbek olmadığından. Sonuç olarak ne oldu? Ülkenin elemelerdeki en önemli maçında da oynayamayacak Sabri. Bunun milli takım düşmanlığı ile alakası yok. Mantık ile alakası var. Belçika'ya karşı Trabzonsporlu Serkan da pek tabiiki oynayabilirdi. Ama Milli takımın başındaki hoca hayatında klüp takımı çalıştıramamış (5 haftalık FB macerası hariç) Teknik blgisi dışında bu tarz bilgileri de olmayan Oğuz Çetin olunca, herşeyi bekliyorsunuz. Sabri'nin sakatlığı 3 hafta sürecekmiş. Yani Eylül ayının sonunda Sabri sakatlığını atlatmış olur. 2 hafta kondisyon yüklemesi yapılırsa da oynamaya hazır hale gelir. Ama çok bilgili (!) Oğuz Çetin 4 Ekim'deki maç için Sabri'yi çağırır. Doktorlara baktırır, sağlam raporu alır  (ki sakatlığı geçmiş olduğundan sağlam raporu verilecektir) ve sahaya gene sürer Sabri'yi. Yok canım demeyin. Kazakistan maçında Sabri'nin oynaması da aynen böyle bir durumdu

     Arkadaşlar şu gerçek ki hocamız bu anlamda işini biliyor. Bizim, "neden bu takımda?" dediğimiz oyuncular için hoca da aynı görüşte. Rijkaard demişmidir sizce "Ayhan Barış Mustafa satılmamalı takımda kalmalı"  diye :) Görüyorsunuz, takımda en çok güvendiğimiz yerli oyuncular, patır patır sakatlıktan yıkılıyor. Ben bunu sadece sağlık heyetine bağlayamıyorum. Sabri'yi çok severim. Herkes eleştirirken bile arkasındaydım ben onun. Ama evlendi evleneli, vücudundaki direncin azaldığı da bir gerçek. Bakın Sabri, Nisan ayından beri kaç resmi maça sağlıklı çıkmış? Bence Sabri kendine iyi bakmıyor, diye düşünüyorum. İyi bakmıyor derken tabii ki Sabri'nin gece hayatı, içkisi, kumarı yok ama evlilik olayına çok kaptırmış olabilir kendini. Hakan Balta desen zaten biliniyor yaptıkları. Takımdaki en önemli oyuncu konumunda olan bu oyuncuların, bu tarz sakatlıklar ve şanssızlıklar yaşaması artık rastlantı ile açıklanamaz.

     Rijkaard takımın özellikle yerli rotasyonunun zayıflığından şikayet ediyordu. Bizlerde öyleydik ve ilk 11 e Sabri, Arda ve Hakan dışında yerli oyuncu koyamıyorduk. Kara kara diğer 2 oyuncuyu arıyorduk. Şimdi kara kara 5 oyuncu arıyoruz takımımıza.

     Kısa bir düşünsel pratik yapalım, kadro yapılanmamız için. Sağ bek de kesin bir yerli oynayacak Ali Turan veya Serkan Kurtuluş. Eğer Neill orada oynarsa o zaman iki stopere yerli oyuncu konacak. O alternatiflerde Kesinlikle biri Servet olmak üzere Gökhan Zan ve Ali Turan diğer altermatifler. Sol beke İnsua zaten tek alternatif olarak yerleşecek. Baros forvette alternatifsiz. Kewell sol açığın alternatifsiz ismi. Kalede ise yerli oyuncu alternatifsiz. Yani bu koşullarda Ali Turan, Servet, Ufuk kesinlikle oynayacak (Ali'nin mevkisine göre sağ bek için Serkan, Stoper için Gökhan Zan alternatifi var) Sağ kanat için Elano, Pino, Serdar ve Aydın var. O bölgede yabancı oynatırsak, Misimoviç'in arkası, Ayhan ve Mustafaya kalacak eli mahkum. Ya da Cana o bölgede değerlendirilirse Sağ kanada Serdar ya da Aydın oturacak.

     Şimdi sezon başı bu orta sahadan şikayet eden Rijkaard'ı gene Ayhan, Mustafa, Barış üçlüsünden en az  2 sine muhtaç eden yönetim eleştiriyi hakketmiyormu? Bir de çıkıp "kadro iyi, artık iş hocada" demeyi görev biliyorlar.  Oysa Ayhan ve Mustafa ne kadar iyi niyetli olsalar da ikisi beraber o bölgede oynarlarsa yetersiz kalacaklar. Kadro yapılanmasının ne kadar kötü yapıldığının son 3 senedir sadece beleş yerli oyuncu almak dışında yerliye yönelinmediğinin, oysaki ligi, yerli rotasyonunun  belirlediğinin hala farkında olmayan bir yönetim ile beraber yol alıyoruz. Allah Rijkaard'ın yardımcısı olsun. Bunları anlatsa, Ayhan-Mustafa dan aldığı verimi de kaybedecek. Sussa gönül razı değil.

2 yorum:

  1. Son 20 yerli transferimize toplam 4 milyon € bonservis ödemişiz. Ucuz etin yahnisi işte..

    YanıtlaSil
  2. Aynen dostum. O ödenen 4 milyonun da nasıl ödendiğini gerçekten merak ettim. İcralık olmuş bile olabiliriz. Tamam, iyi yabancılar takımın havasını dğeiştirir ama Basketbol-Futbol-Voleybol gibi yabancı sınırlandırmasının olduğu takım sporlarında Türk kadron ne kadar iyiyse, o kadar iyi bir takımsın. Bizim başkan, futboldan çok iyi anladığı için eldeki yerlilere baktı ve hepsinde birer Pele- Maradona aurası gördü büyük ihtimalle:)

    YanıtlaSil